Momenteel worden er externe dirigenten gecontacteerd voor editie 2018.


Clarinets on Stage 2017

Bernard Buyse Tom Collier Marc Kerckhof Bart Lagacie Yves Pieters Severine Sierens Peter Valck Nadine Vandingenen Eddy Vanoosthuyse Johan Verhelst Karin Vrieling Kris Vuylsteke

Docenten

Bernard Buyse

Hij studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven waar hij de diploma’s Laureaat klarinet, kamermuziek en muziekgeschiedenis behaalde. Hierna vervolmaakte hij zich aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent voor het Hoger Diploma klarinet. In 2002 behaalde hij in Leuven de Meestergraad klarinet aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, departement Muziek.

Momenteel is hij leraar klarinet aan de kunstacademie van Izegem “Art’Iz” en leraar muzikale opvoeding en esthetica in de bovenbouw van het Emmaüsinstituut van Aalter.

Hij dirigeerde reeds verschillende harmonieën o.a. de “Congregatie” van Izegem en de Koninklijke Harmonie Vermaak Na Arbeid van Tielt.

Tom Collier

Tom start zijn muzikale studies in de K. H. Sint-Cecilia te Jabbeke en vervolgt deze in de Stedelijke Muziekacademie te Brugge. In 2001 besluit hij verder te studeren aan het Lemmensinstituut. Hij studeert er ‘klarinet’ bij Eddy Vanoosthuyse en behaalt eerste prijzen voor ‘notenleer’ en ‘geschreven harmonie’. In 2006 slaagt Tom met grote onderscheiding aan het Lemmensinstituut.

Tom werkt als docent Muzikale opvoeding in het VTI Brugge. Daarnaast is hij voorzitter van Musipace vzw en lid van het Clariano klarinetkwartet. Als dirigent is hij regelmatig te gast bij de voorbereiding van een concert of partiële repetities klarinet.

Momenteel volgt hij compositie in het Conservatorium Antwerpen bij Wim Henderickx en Luc Van Hove.

www.tomcollier.be

Marc Kerckhof

Marc Kerckhof werd geboren op 3 november 1961 te Izegem. Hij vatte zijn muzikale studies aan te Izegem aan de plaatselijke muziekacademie. Vervolgens studeerde hij verder aan de kunsthumaniora, afdeling muziek te Gent waar hij in 1979 afstudeerde.

Zijn hogere muziekstudies begon hij  aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent.  Hij behaalde er eerste prijzen voor notenleer, klarinet en kamermuziek.  Later kwam daar ook nog het Hoger Diploma voor kamermuziek bij, een proef waarvoor hij slaagde met grootste onderscheiding.

Reeds zeer vlug bleek zijn belangstelling uit te gaan naar de basklarinet.  Een instrument waarop hij zich dan ook  begon te specialiseren. Hij ging verder studeren aan het conservatorium van Rotterdam, waar hij het diploma uitvoerend musicus basklarinet behaalde met een speciale vermelding voor kamermuziek. Later behaalde hij aan het conservatorium van Brussel nog het diploma van de lerarenopleiding.

Marc Kerckhof maakt hij deel uit van de Koninklijke muziekkapel van de Gidsen.  Naast de klarinet bespeelt hij er eveneens de basklarinet en de contrabasklarinet. Als Gastdocent  basklarinet is hij verbonden aan  Hogeschool Gent, School of Arts, Koninklijk Muziekconservatorium. Hij is eveneens leraar aan de Kunstacademie van Izegem.

Bart Lagacie

Bart is in Brugge geboren in het jaar 1984. In 1998 gaat hij naar het Kunsthumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven waar hij ook zijn hogere studies volgt. Hij krijgt er klarinetles van dhr. Eddy Vanoosthuyse. In 2002 is hij laureaat van Axion Classics (Pro Civitate).

In 2007 behaalt hij het diploma master in de muziek, het jaar erna master na master met grote onderscheiding.

Hij is freelance bas/klarinettist in het Brussels Philharmonic, de Koninklijke Muziekkapel van de Marine alsook in diverse operettes. Tevens is hij dirigent van de Koninklijke harmonie De Vijverzonen Dikkebus en harmonie Vermaak na arbeid Tielt.

Yves Pieters

Yves Pieters (°1977) verlaat het Brugs Muziekconservatorium met de grootste onderscheiding voor klarinet. Hij wordt laureaat van de nationale muziekwedstrijd Pro Civitate (nu Dexia Classics) en krijgt de Prijs Jules Bouquet voor de grootste onderscheiding in de harmonieleer.

Yves Pieters wordt leraar wiskunde en wetenschappen aan het VTI in Brugge. Ondertussen studeerde hij verder muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en het Lemmensinstituut te Leuven (specialisatie klarinet en kamermuziek). In een concertcyclus met het Ciurlionis String Quartet uit Litouwen bracht hij de bekendste klarinetkwintetten.

Momenteel is hij actief in het Clariano kwartet. Na een opleiding HaFaBra-directie en een masterclass bij Jan Cober legt hij zich steeds meer toe op het dirigeren van harmonieorkesten.

Severine Sierens

Severine Sierens behaalde haar diploma Master in arts aan het Lemmensinstituut in de klas van Eddy Vanoosthuyse in 2007. In 2011 behaalde ze een Master in de voortgezette opleiding en een Master in de kamermuziek. Severine volgde masterclasses bij verschillende topklarinettisten en nam succesvol deel aan internationale wedstrijden.

Ze was werkzaam als freelance muzikante bij de ‘Brussels Philharmonic’, de ‘Vlaamse Opera’ en de ‘Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht’. Ze is leerkracht aan de ‘Academie voor muziek, woord en dans’ te Gent. Ze is lid van klarinetensemble Solido en was reeds soliste met verschillende orkesten.

Severine is secretaris van de European Clarinet Association en is administrative manager van International Music Promotion vzw.

www.severinesierens.be

Peter Valck

Peter Valck behaalde in 1980 een eerste prijs klarinet aan het Koninklijk Muziekconservatorium
te Gent (KASK).

Hij is verbonden aan de Stedelijke Kunstacademie van Waregem waar hij al ruim 35 jaar les geeft in het aanleren van alle varianten van de klarinetfamilie. Tevens is hij oprichter, dirigent en bezieler van het Waregems Clarinet Choir waarmee hij internationaal succes oogst.

Daarnaast is hij klarinettist bij de ensembles ‘Danza Mora’ en ‘Sonsuniek’. Hij is ook dirigent van de harmonieorkesten van Wakken en Sint-Baafs-Vijve.

Nadine Vandingenen

Nadine Vandingenen (°1978) begon haar muzikale studies aan de muziekacademie van Tessenderlo. Zij vervolgde deze studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen in de klas van Dhr. Walter Boeykens, Raymond Dils en Ivo Lybeert, waar zij in 2001 haar Meestergraadsdiploma klarinet behaalde. Gedurende haar opleiding specialiseerde ze zich ook op de basklarinet in de klas van Dhr.Jan Guns, waar ze masterclasses volgde bij o.a. Josef Horak en Renate Rusche.

Vanaf 2001 gaf Nadine interims in diverse academies en speelde ze mee in verschillende ensembles en orkesten, waaronder de Filharmonie en het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg. Momenteel is ze werkzaam als docente klarinet en basklarinet in de academies van Mortsel en Mol.

Eddy Vanoosthuyse

De carrière van Eddy Vanoosthuyse is niet in een notedop te omschrijven, door de jaren heen is hij geëvolueerd tot een van de meest gerespecteerde klarinettisten van zijn generatie.

Hij werkt met orkesten als ‘I Pommerigi Musicali/Milano’, ‘Lithuanian Chamber Orchestra’, ‘Vancouver Chamber Orchestra’, ‘Simon Bolivar Symphony Orchestra/Caracas’, ‘Shanghai Symphony’, ‘Brussels Philharmonic’, ‘Chamber Orchestra of Philadelphia’, ‘Flanders Symphony Orchestra’, ‘Sofia Soloists’, … Zijn voorliefde voor de kamermuziek resulteert ondermeer in zo’n 150 uitvoeringen van het Mozart klarinetkwintet met ondermeer het ‘Ciurlionis String Quartet’, ‘Simon Bolivar Quartet’, ‘Chili Quartet’, ‘Daniel Quartet’, ‘Vilnius Quartet’, ‘Arriaga Quartet’, … Hij werkt samen met dirigenten als o.a. Michel Tabashnik, Yoel Levi, Peter Undijan, Saulius Sondeckis, Paul Meyer en Dirk Brossé.

Zijn CD opnames bij DECCA, SONY, EMI, AEON, Talent, Gobelin en Aliud worden mondiaal zeer warm onthaald (Diapason, Resmusica, Radio France, the Clarinet, …).

Verder maakt hij zeer geregeld opnames voor radio en TV zoals BRTN, RTBF, VRT, VARA, NOS, Radio Suisse Romande, Lietuvos Radio, Magyar Radio, Czech Radio, Danish Radio, Radio Chili en Exqi.

www.eddyvanoosthuyse.be

Johan Verhelst

Johan Verhelst studeerde klarinet aan de Kunsthumaniora in Gent en aan het Conservatorium te Antwerpen. (hoger diploma kamermuziek, Meester in de Muziek, Optie klarinet.)

Tussen 1994 en 1999 was Johan soloklarinettist voor Nationaal Orkest van Ecuador, gaf les aan de Internationale Scholen te Quito en was hij lid van de Quito Big Band, het saxofoonkwartet Saxo-Mix. Met het Orquesta Sinfonica Juvenil del Ecuador, waar hij coördinator en leraar was, bracht hij de belangrijkste klarinet concerto’s als soloklarinettist.   

Na zijn terugkeer naar België in 1999 ging Johan voltijds aan de slag als leraar klarinet / saxofoon / samenspel aan SAMWD Lier. Hij is ook de oprichter van SONBACAN (salsa- en merengueband) is lid van het Flanders Clarinet Quartet en is dirigent bij verschillende orkesten. Daarnaast, blijft Johan proeven van vele muziekstijlen als freelance muzikant bij heel wat orkesten (o.a. La Passione) gezelschappen. (klassiek, Latin, jazz, musical, theater…)

Karin Vrieling

Karin Vrieling studeerde klarinet aan de conservatoria te Groningen (NL) en Brisbane (Australië). Sinds haar studietijd geeft Karin regelmatig concerten met verschillende ensembles, de laatste jaren vooral in ensemble Drie (fluit-klarinetaccordeon).

Als klarinetdocent was Karin verbonden aan verschillende muziekscholen, vanaf 2006 geeft ze alleen nog privéles via docentencollectief Dubbelgreep te Zwolle (NL www.dubbelgreep.nl). In 1999 richtte Karin het tijdschrift de Klarinet op (informatief tijdschrift voor beroeps- en amateurklarinettisten, zie www.deklarinet.com). Hiervoor schrijft ze artikelen en is ze eindredacteur. Ruim 15 jaar is Karin dirigent van het Groninger Klarinetorkest Clarinets Unlimited en sinds 2015 ook van het Mpingo Clarinet Choir uit Zwolle.

Kris Vuylsteke

Reeds op 7-jarige leeftijd startte Kris Vuylsteke met zijn muzikale studies aan de Stedelijke Muziekacademie Adriaan Willaert te Roeselare. Als bekroning ontving hij er de stadsmedaille klarinet en regeringsmedaille kamermuziek en dit in de klas van de heer Georges Staelens.

(1984) Laureaattitels in beide disciplines van de toenmalige wedstrijd “Pro Civitate” van het Gemeentekrediet stimuleerden hem om de professionele toer op te gaan.. Op het Lemmensinstituut te Leuven werd hij hierbij vakkundig begeleid door Jos Wijnen en Greet Severens met als eindresultaat het diploma” Laureaat klarinet van het Lemmensinstituut.”

(1989) Om zich verder te vervolmaken, stapte hij naar de klas van Walter Boeykens in het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Hij behaalde er het Hoger Diploma Klarinet, met grote onderscheiding en een eerste prijs kamermuziek. Tevens fungeerde hij er als concertmeester van de befaamde “Clarinetchoir Walter Boeykens” met als hoogtepunt een schitterende concerttournee door Japan in 1992.

Momenteel is hij werkzaam als leraar klarinet, saxofoon, samenspel en instrumentaal ensemble aan de Stedelijke Muziekacademie Dilsen-Stokkem en aan het Noordlimburgs Instituut voor Kunstonderwijs te Neerpelt. Met twee CD projecten “Net iets anders” en 'k ben nie goed, man! " zocht hij een evenwicht tussen goede muziek - hoofdzakelijk door Belgische componisten-, èn toegankelijkheid voor een luisterend publiek, waar uiteraard de liefde voor de klarinet primeert. Hopelijk krijgt dit initiatief navolging.


Clarinets on Stage is een organisatie van PLAY Events vzw i.s.m. International Music Promotion vzw.

Tom Collier Marc Kerckhof Bart Lagacie Yves Pieters Severine Sierens Eddy Vanoosthuyse